رئیس پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی:
تولید آنزیم های صنعتی از باكتری شكمبه شتر، شناسایی تنوع ژنی زعفران
كوتاه كننده لینك: پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی از تولید آنزیم های صنعتی از باكتری های استخراج شده از شكمبه شتر، تلاش محققان برای تولید برنج مقاوم به خشكی با مهندسی ریشه و شناسایی تنوع ژنتیكی زعفران آگاهی داد.
به گزارش كوتاه كننده لینك به نقل از پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی، نیره اعظم خوش خلق سیما، رئیس پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی در این جلسه با اشاره به اینكه فعالیتهای این پژوهشگاه بر رفع چالش های عمده بخش كشاورزی متمركز شده است، اظهار داشت: در این راستا، تامین امنیت غذایی و توسعه پایدار كشاورزی كشور با غلبه بر چالش هایی چون تنش های محیطی، هزینه های تولید، آلودگی محیط زیست و ارتقای كمیت و كیفیت محصولات همچون اقدامات مدنظر است. خودكفایی در تولید غده بذری عاری از ویروس ارقام سیب زمینی وی با اشاره به اینكه هدفگذاری پژوهشگاه این است كه تا سال ۱۴۰۰ حداقل به ۴۰ محصول قابل تجاری سازی، ۱۵ قرارداد انتقال دانش فنی، ۴۶ لاین و ژنوتیپ امیدبخش، ۴۷ دانش فنی، ۱۹۸ مقاله Q۱، ثبت ۲۰ گونه جدید میكروبی و نمایش ۱۰ دستورالعمل ترویجی برسیم، اشاره كرد: طبق بررسی صورت گرفته، تنها یكی از پروژه های پژوهشگاه كه طرح خودكفایی در تولید غده بذری عاری از ویروس ارقام سیب زمینی به روش كشت بافت است، با عرضه به بخش خصوصی و تجاری سازی بالغ بر ۲۹ میلیون دلار صرفه جویی ارزی به دنبال داشته است. خوش خلق سیما اظهار داشت: طرح دیگر ما كه تكثیر انبوه پایه های سیب مالینگ مرتون است، با صرف تنها ۸۸ میلیون تومان بودجه اجرا شده كه تابحال ۷۸ میلیارد تومان اثربخشی داشته است. وی با اشاره به گسترش فزاینده سطح زیركشت محصولات تراریخته در دنیا كه به بیشتر از ۱۸۰ میلیون هكتار رسیده است، گفت: گردش مالی بازار جهانی بذر تراریخته بالغ بر ۱۷ میلیارد دلار است كه تنها نصیب ما از این بازار هنگفت، واردات است. در حالیكه سال ۱۳۸۲ به دانش فنی تولید محصولات تراریخته نسل اول دست یافتیم و قرار بود سال ۱۳۸۴ نخستین محصول برنج تراریخته را برداشت نماییم. رئیس پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی با بیان این كه به رغم مخالفت ها با كشت محصولات تراریخته در ایران مهندسی ژنتیك و تولید محصولات تراریخته در دنیا روز به روز در حال پیشرفت است و از بحث انتقال یك ژن و ایجاد محصولی با یك صفت برتر به تدریج به انتقال چند ژن توسعه یافته است، اشاره كرد: پژوهشگاه علاوه بر برنج تراریخته روی پنبه، سیب زمینی، كلزا، سویا و چغندرقند تراریخته هم كار كرده است. برنج متحمل به خشكی تولید می شود وی با اشاره به اینكه با عنایت به خشكی و كمبود فزاینده آب در ایران برای تداوم كشاورزی چاره ای جز استفاده از فناوری های نو نداریم، گفت: یكی از طرح های تحقیقاتی پژوهشگاه در این راستا، مهندسی ریشه برنج با انتقال ژن از خویشاوندان وحشی این گیاه است كه به ایجاد رقم جدید برنج متحمل به خشكی و كم آبی منجر می شود. از دستاوردهای دیگر پژوهشگاه كه در بخش مهندسی بافت حاصل شده تولید بذور هیبرید فلفل و خیار با روش هاپلوئیدی و اصلاح معكوس است. شناسایی تنوع ژنتیكی زعفران ایران خوش خلق سیما اشاره كرد: یكی دیگر از دستاوردهای پژوهشگاه شناسایی تنوع ژنتیكی زعفران ایران به روش باركدینگ است كه در اصلاح این گیاه خصوصا افزایش سنتز رنگدانه ها موثر است. شناسایی نقاط پراكنش و محل های مناسب برای كشت گیاه شورپسند سالیكورنیا و تشخیص گونه های مختلف این گیاه در كشور به روش باركدینگ از دیگر طرح های پژوهشگاه است. بگفته وی، گیاه سالیكورنیا در خاك های بسیار شور و با آب شور قابل كشت است و می تواند بعنوان منبع تولید نمك پتاسیم، علوفه و... استفاده گردد. تولید آنزیم های صنعتی از باكتری شكمبه شتر رئیس پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی، تولید آنزیم های مورد استفاده در صنعت شوینده و خوراك دام با استفاده از باكتری های استخراج شده از شكمبه شتر و تولید آنزیم های نوتركیب دارویی در سلول هویج (بتاگلوكوسربروزیداز)، تولید بیوراكتور ارزان برای كشت سلول ها و بافت های گیاهی و تولید انواع متابولیت های ثانویه، طرح تكثیر خرمای مجول به روش جنین زایی غیرجنسی، تولید و تامین استوك ریزجلبك های مورد نیاز صنعت ابزی پروری همچون واحدهای پرورش میگو، تولید شیر تخمیری فراسودمند پروبیوتیك و آنزیم بری جوانه گندم به روش پلاسمای سرد را از دیگر طرح های تجاری سازی شده یا واگذار شده به بخش خصوصی عنوان نمود. وی اظهار داشت: طرح سالم سازی پایه ها و ارقام باغی باز طی تفاهم نامه ای چهارجانبه با موسسه باغبانی، معاونت باغبانی وزارت جهاد كشاورزی و موسسه ثبت و گواهی نهال و بذر در حال اجراست. خوش خلق سیما، تدوین برنامه منسجم در حوزه نانوفناوری كشاورزی، تولید نانوكود آهسته رهش، تولید نانوسیلیكا از كاه و كلش برنج و پوشش های نانویی افزایش دهنده ماندگاری مواد را باز از دستاوردهای بخش نانوفناوری پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی عنوان نمود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان gph در مورد این مطلب