راهکار نوین کره ای ها برای مواجهه با التهاب ریه کرونا
به گزارش کوتاه کننده لینک، محققان کره جنوبی با استفاده از فناوری نانوذرات لیپیدی به موفقیت رسیدند از صدمه دیدگی شدید بافت ریه در اثر ویروس کرونا پیشگیری کنند.
به گزارش کوتاه کننده لینک به نقل از محققان کره ای در همکاری با محققانی از آمریکا موفق به توسعه سامانه ای پیشرفته برای رساندن دارو به سلول های هدف در ریه شدند که می تواند به صورت مؤثر از التهاب شدید و تخریب بافت ریوی ناشی از عفونت کووید-۱۹ جلوگیری نماید. این موفقیت که حاصل همکاری میان دانشگاه سونگ کیون کوان (Sungkyunkwan University) کره جنوبی و دانشگاه هاوایی (University of Hawaii) است، با پشتیبانی مؤسسه توسعه صنعت سلامت کره (Korea Health Industry Development Institute) و در چارچوب پروژه ای بین المللی انجام شده است.
در این تحقیق، نانوذرات لیپیدی بعنوان حامل دارویی طراحی شده اند که به صورت اختصاصی سلول های ایمنی معروف به نوتروفیل ها را هدف می گیرند. نوتروفیل ها نوعی گلبول سفید هستند که اهمیت بالای ی در مبارزه با عوامل بیماری زا ایفا می کنند، اما در صورت فعال سازی بیش ازحد، می توانند با ترشح ساختارهایی به نام «تله های خارج سلولی» (NETs) سبب صدمه به بافت های سالم همچون بافت ریه شوند. یکی از عوامل تشدیدکننده التهاب ریوی در بیماران دچار کووید-۱۹، همین تله های خارج سلولی نوتروفیلی هستند.
محققان در این پروژه توانستند با استفاده از نانوذرات لیپیدی، داروی ضدالتهاب ریه ای به نام الاسپوت (Elaspol) را به صورت مستقیم به نوتروفیل ها در بافت ریه موش های آلوده به ویروس کرونا برسانند. این نانوذرات که پیشتر در ساخت واکسن های mRNA کرونا هم به کار گرفته شده بودند، حاوی پوشش لیپیدی محافظی هستند که اندازه ای در حدود ۶۰ تا ۱۵۰ نانومتر دارند و امکان عبور از سدهای زیستی را فراهم می کنند.
نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از این شیوه هدفمند، سبب شد دارو با دقت بالا تنها به سلول های نوتروفیل برسد و در نتیجه، احتیاج به دُز بالای دارو کاهش پیدا کند. در این مطالعه، اثر درمانی تنها با یک دهم دُز رایج، به شکل معناداری مشاهده شد. همینطور فرایند التهاب ریوی و تخریب بافت در مدل حیوانی کاهش پیدا کرد.
مهم ترین مزیت این شیوه، پیشگیری از تشکیل و تجزیه کنترل نشده تله های خارج سلولی است. این ساختارهای DNAمحور که نوتروفیل ها برای به دام انداختن ویروس ها ترشح می کنند، در صورت بی نظمی، خود به عاملی برای صدمه به بافت های ریه بدل می شوند و باعث پیشرفت بیماری می گردند.
پژوهش مورد اشاره که از ژوئیه ۲۰۲۳ تا دسامبر همان سال ادامه داشت، در چارچوب طرح «پشتیبانی از همکاریهای جهانی در حوزه پژوهش» با حمایت وزارت سلامت و رفاه کره جنوبی انجام شده است. به قول تیم پژوهشی، این نخستین نمونه از انتقال اختصاصی دارو به نوتروفیل های ریوی است که توانسته پیچیدگی های در رابطه با تله های خارج سلولی را نه تنها در کووید-۱۹، بلکه در دیگر بیماری های تنفسی هم مهار کند.
تیم تحقیقاتی همینطور اعلام نموده است که می خواهد این فناوری را با هدف انتقال سایر داروهای تعدیل کننده سیستم ایمنی به سلول های خاص در ریه ها گسترش دهد و از راه همکاریهای بین المللی، زمینه را برای آزمون های بالینی و کاربردهای درمانی این شیوه فراهم آورد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان gph در مورد این مطلب