URL



دستاورد دانش بنیان ها؛

تولید ارقام گندم مقاوم به خشکی برای دیمزارها

تولید ارقام گندم مقاوم به خشکی برای دیمزارها

به گزارش کوتاه کننده لینک، یک شرکت دانش بنیان ایرانی با اصلاح ارقام گندم با بهره وری بالای آب و تولید ارقام مقاوم به خشکی برای دیمزارها سبب صرفه جویی در مصرف آب، عملکرد بهتر دیمزارها و تولید گندم با کیفیت تر شده است.



به گزارش کوتاه کننده لینک به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، سیروس محفوظی، مدیرعامل شرکت دانش بنیان پیشگامان آذر زرکشت درباب محصولات و حوزه فعالیت این شرکت اظهار داشت: این شرکت در حوزه تحقیقات اصلاح ارقام گندم با راندمان بالای آب و ارقام مقاوم به خشکی برای دیمزارها فعالیت می کند. پایین آمدن سفره های آب زیرزمینی و کمبود منابع آب به همراه وقوع تغییرات اقلیمی مانند کاهش بارش برف و باران و افزایش درجه حرارت از عوامل اصلی محدودکننده تولید محصولات استراتژیکی نظیر گندم در کشور است.
وی افزود: هدف این شرکت از بدو تاسیس در ۱۳ سال پیش، صیانت از آب در عرصه کشاورزی بوسیله انجام پژوهش های علمی-کاربردی، اصلاح و ایجاد ارقام گندم با راندمان بالای آب برای صرفه جویی در مصرف آب در زراعت آبی برای حدود ۱.۲ میلیون هکتار مناطق سرد و معتدل سرد و هم اصلاح و تولید گندم های پرپتانسیل مقاوم به خشکی برای دیمزارهای اقلیم های سرد و معتدل کشور با بیشتر از ۳.۲ میلیون هکتار سطح کشت سالیانه گندم دیم است.
به گفته او زراعت گندم دیم هم به سبب تأثیر تغییرات اقلیمی و وقوع خشکسالی های مکرر با مشکلات مضاعفی روبرو است. ارقام مرسوم مورد کشت در اراضی دیم از پتانسیل بالای عملکرد برخوردار نبوده و حساسیت به بیماری زنگ زرد، خوابیدگی و ضعف کیفیت نانوایی دارند. ما ارقامی را اصلاح و ساخته ایم که فاقد این ضعف ها است و در موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال آزمون های این موسسه را با برتری به ارقام رایج با موفقیت گذرانده اند و این شرکت تنها شرکت خصوصی فعال دراین زمینه ها است.
محفوظی با اعلان اینکه دستاوردهای این شرکت را می توان به سه گروه تقسیم کرد، اشاره کرد: گروه اول، ارقام گندمی که در موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، ثبت و تجاری سازی شده اند و دانش فنی آنها به وزارت جهاد کشاورزی و موسسات و مراکز تحقیقاتی انتقال یافته اند.
این شرکت در قالب قرارداد ۸ ساله با معاونت وقت زراعت وزارتخانه و دبیر وقت ستاد نجات دریاچه ارومیه طی سال های ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۱ با هدف صرفه جویی در مصرف آب دو رقم گندم با اسامی "سالار"و "پیام " را در سال ۱۳۹۸ و هم گندم " ۵۰۰۳ موسوم به فرشید" را در سال ۱۴۰۲ به تجاری سازی رسانده استگندم رقم "سالار" ضمن داشتن ۱۵ درصد برتری عملکرد نسبت به گندم های رایج، دارای راندمان بالای آب تا ۲.۱ کیلوگرم در مقایسه با ۱.۲ کیلوگرم دانه به حجم آب مصرفی در ارقام مرسوم بوده و درمزارع کشاوزان بیشتر از ۱۱ تن دانه در هکتار ساخته است.
وی افزود: گروه دوم از دستاودهای مهم، ارقام جدیدی که آزمون های موسسه تحقیقات ثبت بذر را با موفقیت گذرانده و درحال تجاری سازی هستند. در این گروه برای زراعت آبی دو رقم جدید بسیار پرمحصول برای زراعت آبی با شماره ۵۰۰۸ به نام پیشنهادی " کشاورز" و رقم دیگر به شماره ۴۰۷۶ به نام پیشنهادی " چیچست" - نام باستانی دریاچه ارومیه - تولید شده اند. این ارقام در مقایسه با ارقام گندم های رایج داخلی و خارجی تا ۲۰ درصد برتری عملکرد داشته و در زمینهای مستعد بیشتر از ۱۲ تن دانه در هکتار توان تولید داشته و از راندمان بالای آب تا ۲.۳ در مقایسه با ۱.۲ کیلوگرم دانه به حجم آب مصرفی ارقام مرسوم آبی می باشند.
به گفته وی در گروه دوم برای دیمزارها، گندم دیم "۱۵۲۱۳" به نام «ماهور» است و در آزمون های دو ساله موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال که به تازگی پایان یافته برترین رقم بوده است. این رقم پر محصول مقاوم به خشکی مناسب دیمزارهای مناطق سرد و معتدل خشک کشور است. در آزمون های موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در سه استان کرمانشاه، زنجان و لرستان دارای میانگین عملکردی برابر ۴۳۰۶ کیلو گرم دانه در هکتار بوده ولی عملکرد گندم های موسسه تحقیقات کشاورزی دیم به اسامی "هشترود" و "باران" به ترتیب ۲۹۷۵ و ۲۹۹۹ کیلوگرم دانه در هکتارگزارش شدند. این رقم همینطور مقاوم به بیماری زنگ زرد و خوابیدگی است و برخلاف ارقام مرسوم دیم که بر اثر ترسالی و بارندگی گرفتار بیماری زنگ زرد و خوابیدگی شدند، عملکرد بیشتر مقاومت بسیار خوبی نشان داد.
وی درباب گروه سوم از دستاوردها، اشاره کرد: گروه سوم دستاوردها تولید چهار رقم گندم های پر محصول مناسب دیمزارهای مناطق مختلف کشور است که آزمون های موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در سال اول با برتری به ارقام مرسوم گذرانده اند این گندم ها تحت شماره های ۱۵۰۱۷- ۱۵۲۰۵- ۱۵۲۰۹ و ۱۵۲۱۶با عملکرد بالا و مقاومت به بیماری زنگ ها و خوابیدگی در آزمون های سال دوم موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در سال زراعی ۰۴-۱۴۰۳ شرکت می کنند و انتظار می رود در مهرماه ۱۴۰۴ تجاری سازی شوند.
محفوظی درباب رقم اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم به وجود آمده توسط این مجموعه بیان کرد: در مجموعه ما بصورت مستقیم ۱۰ نفر مشغول بکار هستند و غیرمستقیم هم ۱۰ نفر با ما همکاری می کنند.

1403/07/30
09:13:51
5.0 / 5
174
تگهای خبر: تولید , شركت , فناوری , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان gph در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
کوتاه کننده لینک

کوتاه کننده لینک